Faktor Twaalf

meer dan de som der delen

Joep Didden

Bariton

Al vanaf zeer jonge leeftijd heb ik vrij intensief gitaar gespeeld, pakweg tot mijn dertigste. Maar sinds die tijd is mijn interesse langzaam maar zeker steeds meer richting het zingen verschoven. En zo ben ik uiteindelijk (via een zang- en danstheater, een klassiek koor en een vocaal ensemble dat zich wat meer richtte op musical) terecht gekomen bij Faktor Twaalf. Een club mensen waar ik mij prima bij thuis voel, met de nodige humor, zeer veel muzikaliteit, en een repertoire dat mij prima past. Genieten!


f-sleutel

Gerda Markvoort

Sopraan

Zingen vond ik altijd leuk, maar ik ben pas vanaf 1992 actief gaan zingen. De eerste noten zong ik bij een gospelkoor. Daarna in verschillende koren, waaronder projectkoren en kleinere ensembles, gezongen. Om mijn stem beter te leren gebruiken heb ik ongeveer 10 jaar lang zangles gehad bij verschillende zangpedagogen. Samen muziek maken, en met deze muziek anderen kunnen raken, is het mooiste wat er is. Naast Faktor Twaalf zing ik ook nog in EDGE en The 4 of us


g-sleutel

Dineke Huis in 't Veld

Alt

Op 6-jarige leeftijd ben ik begonnen met zingen in het kinderkoortje van de kerk omdat mijn vader daar organist was. Hierdoor kreeg ik de smaak van het zingen te pakken. In verschillende koren en bandjes gezongen en op zangles gegaan. Ik geniet het meest van het meerstemmig zingen in een klein ensemble. Bij Mixed Voices hiermee begonnen en nu bij Faktor Twaalf. Een super warme groep mensen met enthousiaste zangers en zangeressen waar ik heel blij van word. Met Elly en Gerda zing ik ook nog in Edge.  

g-sleutel

André Wesselink

Tenor

Zingen vond ik altijd al leuk. Na wat aandringen van mijn zusjes, die zelf ook in diverse groepjes zingen, kwam ik via de “Deventer Musicals” en “popkoor KGC” bij Faktor12 terecht. Door het volgen van een masterclass van Jorgé Verkroost, musicalacteur van oa Ciske de Rat en een aantal zangcoaches, kon ik mezelf verbeteren. Het entertainen van mensen, daar geniet ik het meeste van......


f-sleutel

Harry Koller

Bariton

Als kind van muzikale ouders zong ik al vroeg bij een kinderkoor in Loenen. Zo’n 25 jaar geleden opnieuw begonnen als tenor/bariton bij een groot musicalkoor en ben ook zangles gaan nemen. Een klein ensemble sprak mij wat meer aan en zodoende jaren gezongen bij Mixed Voices. Intussen ontstond ook ons vocaal kwartet The 4 of us en sinds een paar jaar zing ik de tenorpartij bij Faktor Twaalf. Kortom een leuke hobby ! Lekker zingen met een enthousiaste groep mensen met een prachtige samenklank!


f-sleutel

Astrid Baas

Mezzo Alt

Het was door het meedoen aan musicals op de school waar ik werk dat ik begon met zingen. En vervolgens ontdekte dat ik over geen enkele zangtechniek beschikte. Daar kwam met het volgen van zanglessen verandering in. En toen begon het balletje vanzelf te rollen. Projecten met andere zangers van de zangles leidden uiteindelijk tot de oprichting van MiXed Voices, waar ik met plezier heb gezongen. En nu dus bij Faktor12. Een koor met 11 geweldige mensen. Want een mooie koorklank is één, maar een onderlinge klik is minstens zo belangrijk.


g-sleutel

Wilco Hekkert

bas

Lang geleden heb ik ontdekt dat mijn stem een fijn instrument is om mooie muziek mee te maken. Ik ben eigenlijk altijd bezig met muziek en onbewust neurie ik allerlei melodielijnen van het nummer dat ik hoor op de radio of wat in mijn hoofd rond zingt. Pas toen ik bij een zanggroep ging zingen, heb ik ervaren hoe mooi het is om je gevoel en kwetsbaarheid te tonen. Dat heeft me een rijker mens gemaakt en ik kan me geen leven zonder zang meer voorstellen.


f-sleutel

Elly Zwaan

Sopraan

Muziek is mij met de paplepel ingegoten. Op mijn achtste kreeg ik al trompetles van mijn paps. Na jaren actief te zijn geweest in het plaatselijke harmonieorkest, besloot ik rond mijn 27e mijn eigen stem als instrument te ontwikkelen. Ik volgde ruim 10 jaar klassieke zangles bij Ans Booy, daarna heb ik een jaar jazz zangles gevolgd bij Deborah Carter in Amsterdam om vervolgens nog een paar jaar bij Nathaly Masclé het popgenre onder de knie te krijgen. Zingen is mijn grootste hobby en ik kan kippenvel krijgen van prachtige samenzang. Samen zingen is ook het liefste wat ik doe. Vanaf de oprichting ben ik lid van Faktor Twaalf waar ik de sopraan partij voor mijn rekening neem. Samen met Dineke en Gerda zing ik ook nog bij EDGE.


g-sleutel

Piet Oosting

Bas

Inmiddels zing ik al zo’n twintig jaar. Ooit begonnen als Claudius in de musical Hamlet en als herbergier in de musical Don Quichot, beide van Hans Glas, kwam ik via een collega bij zangpedagoge Ans Booy terecht. Onder haar vleugels speelde ik Mr. Andrews in de musical Titanic, Raspoetin in de musical Anastasia en soldaat (en boom) in de Klokkenluider van de Notre Dame. In de periode van deze musicals werd het vocaal theaterensemble ‘MiXed VoiCes’ opgericht. Ruim tien jaar heeft dit ensemble bestaan. MiXed VoiCes heeft binnen en buiten de regio Apeldoorn een groot aantal optredens verzorgd, maar maakte ook haar eigen theaterprogramma’s. Zo speelde en zong ik in het muzikale sprookje ‘Er was eens …’ van de hand van Ans Booy en de musical ‘Hardt’, een eigen productie onder regie van Nelke van der Gaag. Na een lange periode met veel muzikaal plezier kwam er een einde aan het bestaan van dit ensemble. Een nieuw Vocaal Ensemble, Faktor Twaalf, werd opgericht. Vanaf het begin zing ik daarin de baspartijen. Inmiddels heeft Faktor Twaalf ook al weer een groot aantal optredens achter haar naam. Een daarvan was met het fanfare-orkest Excelsior uit Twello.


f-sleutel

Bea Hekkelman

Alt

In 2000 ben ik begonnen met zingen in een zanggroep en heb ik ook zangles genomen. Ik vind het heerlijk om te zingen. En vooral om dit samen te doen met zo'n fijne groep als Faktor Twaalf. De beloning wanneer alles op zijn plek valt en er een samenklank ontstaat waar je kippenvel van krijgt. Prachtig vind ik dat.


g-sleutel

Tanja Blekkink

Mezzo Alt

Zingen loopt als een rode draad door mijn leven. Het begon al vanaf klein meisje op moeders schoot, later op de middelbare school in Groenlo zat ik in het leerlingenkoor en deed mee aan schoolcabaret. Waar ik woonde, in de Randstad of de Betuwe, zong ik in plaatselijke koren. Eenmaal terug in het Oosten richtte ik 2 popkoren op waar ik zelf leiding aan gaf. Na enkele jaren zangles en diverse workshops kwam ik terecht in een vocaal theaterensemble, wat mij ook theaterervaring opleverde. Bij Faktor 12 was ik eerst invaller, maar ik had al snel mijn draai gevonden en maak nu vast deel uit van dit gezelschap.

  g-sleutel

Huib Mojet

Tenor

Ik ben op latere leeftijd (49) begonnen met zingen. Pas in 2008 ben ik bij het toenmalige gospelkoor “Vision” in Apeldoorn begonnen. Ik heb daar tot medio 2014 gezongen. Een vriendin die ook bij dat koor zong verhuisde naar Wilp en ging daar zingen bij het plaatselijke Nieuwsdienstkoor, tegenwoordig Livinuskoor. Op haar uitnodiging ben ik daar gaan zingen in september 2014. Dit koor zingt voornamelijk Gospel. Het koor staat onder leiding van Sandra de Bruin. Sandra organiseert regelmatig projectkoren en concerten. Tijdens de pauze van één van die concerten werd ik benaderd door Faktor 12 met het verzoek om als tenor bij hun te komen zingen. Sinds september 2019 maak ik met veel plezier deel uit van Faktor 12. Het is het voor mij een stap hoger. Ik ben zanglessen gaan nemen bij Ans Booy in Twello om mijn ongeschoolde stem te ontwikkelen en om aan te haken bij het niveau van mijn mede koorgenoten. Het zingen in deze hechte groep van vrouwen en mannen vind ik erg leuk. Ons repertoire is afwisselend en gevarieerd. Het schenkt mij veel inspiratie en plezier. Kortom zingen geeft energie en is dondersleuk. Het is een voorrecht om mensen te vermaken en te ontroeren met onze zang.

f-sleutel

Alette van Dalen

Dirigent

Alette volgde haar zangstudie bij Paula de Wit, Frans Fiselier en Caren van Oijen. Zij won het tv programma Una Voce Particolare en het Euregio concours. Bij vele optredens zong zij de solo. Op dit moment is zij verbonden aan het Nederlands Concertkoor en het Dutch Barok ensemble. Naast zingen dirigeert zij, speelt piano en dwarsfluit. Met heel veel plezier probeert zij zowel volwassenen als kinderen te enthousiasmeren om zelf muziek te maken. In dat kader organiseert Alette projectkoren met een thema of muziek van één componist. Ook heeft zij in 2017 kinderkoor Klarenbeek opgericht. Toen zich de mogelijkheid voordeed om Faktor 12 te dirigeren heeft zij deze met beide handen aangegrepen. Zoals Alette zelf zegt: “Een mooie groep mensen, met mooi materiaal, super om mee te werken”.

Vocaal Ensemble Faktor Twaalf
Websiteontwerp Zolder51